Wat is Submission Grappling?

Submission grappling staat voor worstelsporten waarbij submissions zijn toegestaan. Voorbeelden van submissions zijn verwurgingen, armklemmen en beenklemmen. Met worstelsporten hebben we het over vechtsporten waarbij stoten en trappen geen onderdeel zijn van de sport, maar waar er vooral ‘geclincht’ wordt (vastgepakt).

Er zijn verschillende sporten die onder de submission grappling categorie geplaatst kunnen worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn BJJ, judo, sambo en luta livre. Dit zijn allemaal sporten waarbij zowel worsteltechnieken (worpen en neerhalen) als submissions (klemmen en verwurgingen) zijn toegestaan.

Submission grappling is dus een categorie binnen de vechtsporten. Tijdens wedstrijden nemen bijvoorbeeld vechters vanuit verschillende disciplines het tegen elkaar op. Alhoewel de sport aan het evolueren is en er tegenwoordig ook mensen specifiek deze tak van sport beoefenen.

Submission grappling als sport

Alhoewel submission wrestling een categorie binnen de vechtsporten is, wordt er meestal no gi training mee bedoelt. Dus, wanneer er gesproken wordt over submission grappling (of kort: grappling) gaat het meestal om worstelsporten zonder een judopak of andere kleding dat je kunt vastpakken.

Grappling wordt daarom meestal beoefend in een korte broek en een rashguard (compressieshirt) of t-shirt. Het vastpakken van de kleding is daarom ook niet toegestaan.

Andere termen die worden gebruikt om submission grappling aan te duiden zijn:

  • Submission wrestling
  • Grappling
  • No gi Brazilian jiu jitsu
  • No gi

Grappling in Nederland

Wil jij grappling of BJJ beoefenen in Nederland? Je vindt hier een complete lijst met sportscholen in Nederland waar je grappling en/of BJJ kunt beoefenen.

Het verschil tussen BJJ en submission grapplingbrazilian jiu jitsu wedstrijd

Het belangrijkste verschil met Brazilian jiu jitsu is dat dit met een pak (gi) beoefend wordt, en dat submission wrestling zonder pak beoefend wordt. Bij submission wrestling is het dus ook niet toegestaan om kleding vast te pakken.

BJJ wordt echter ook zonder pak getraind (no gi), waardoor de termen nog wel eens door elkaar gebruikt worden. No gi BJJ wordt gezien als submisison wrestling.

Het verschil tussen worstelen en submission wrestlingwrestling olympics

Worstelen is de oudste olympische sport en er zijn twee hoofdvormen van worstelen: vrije stijl en grieks-romeins. Het doel bij worstelen is de tegenstander naar de grond te werpen of neer te halen, om vervolgens iemand op zijn schouderbladen vast te zetten.

Bij worstelen zijn er geen submission-technieken toegestaan zoals verwurgingen, armklemmen of beenklemmen. Het grootste verschil tussen submission wrestling en worstelen is dus dat er bij submission wrestling wel submissions zijn toegestaan. Alle worsteltechnieken zijn overigens wel toegestaan bij submission wrestling, maar andersom niet.

Bandensysteem voor no gi?10th planet jiu jitsu

Er zijn een aantal stijlen binnen de grappling-sporten die zich specialiseren in no gi training. Twee voorbeelden hiervan zijn luta livre en 10th planet jiu-jitsu.

Luta livre is een vechtstijl uit Brazilië waarbij zowel worsteltechnieken als submissions gebruikt worden. 10th planet jiu jitsu is een stijl die ontwikkeld is in de VS door Eddie Bravo. Eddie heeft een zwarte band in Brazilian jiu jitsu en ontwikkelde zijn eigen stijl door de gi uit te trekken.

Voor zowel luta livra als 10th planet jiu jitsu kun je ook gepromoveerd worden en banden verdienen. Beide sporten gebruiken dezelfde kleuren als BJJ (wit, blauw, paars, bruin en zwart).

In Nederland kun je 10th planet jiu-jitsu beoefenen in Amsterdam.

Wereldkampioenschappen submission wrestling

ADCC

adcc submission grappling

Abu Dhabi Combat Club (ADCC) wordt door de meeste BJJ en grappling beoefenaren gezien als de ‘olympics of grappling’. Dit is een evenement dat om het jaar georganiseerd wordt waarin de beste grapplers het tegen elkaar opnemen. ADCC maakt gebruik van een hybride regelsetting waarin zowel worstel- als BJJ-technieken beloond worden met punten.

ADCC wordt gezien als de wereldkampioenschappen voor submission grappling. Om deel te nemen aan de ADCC World Championships moet je eerst de kwalificaties winnen. Als Nederlander kun je deelnemen aan de ADCC European Qualifiers. De Europese kwalificatierondes worden in 2021-2022 georganiseerd in Polen en Moldavië. De wereldkampioenschappen zullen plaatsvinden op 17-18 september 2022.

IBJJF

ibjjf no gi world championship

Naast de ADCC World Championships, wordt de World IBJJF Jiu-Jitsu No-Gi Championship als tweede grootste internationale no gi grappling evenement gezien. De IBJJF-regels differentieren zich met die van ADCC in de puntentelling, toegestane technieken en meer.

Om deel te nemen aan de IBJJF World Championships is een lidmaatschap bij de IBJJF een vereiste. Dit is alleen voor mensen die staan ingeschreven bij een BJJ-team. De IBJJF No Gi World Championship zal plaatsvinden op 7-10 oktober 2021.