Laatst bijgewerkt: 26 september 2023
Grappling of submission grappling staat voor worstelsporten waarbij submissions zijn toegestaan. Voorbeelden van submissions zijn verwurgingen, arm- en beenklemmen. Met worstelsporten bedoelen we vechtsporten waarbij stoten en trappen geen onderdeel zijn van de sport, maar waar er vooral ‘geclincht’ wordt (vastgepakt). Grappling wordt soms in Nederland ook wel uitgesproken als ‘grappeling’.
Er zijn verschillende sporten die onder de ‘grappling’ (ook wel: grappelen genoemd) categorie geplaatst kunnen worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn BJJ, judo, sambo, en luta livre. Dit zijn allemaal sporten waarbij zowel worsteltechnieken (worpen en neerhalen) als submissions (klemmen en verwurgingen) onderdeel zijn van de sport.
Grappling is dus een categorie binnen de vechtsporten. Tijdens wedstrijden nemen bijvoorbeeld vechters vanuit verschillende disciplines het tegen elkaar op. Alhoewel de sport steeds populairder wordt en mensen ook specifiek voor submission grappling trainen.
Inhoud
ToggleTechnisch gezien is grappling een overkoepelende tak binnen de vechtsporten. Hierom kun je dus sporten waarbij er in pak wordt getraind (BJJ, judo of sambo) ook binnen deze categorie tellen. Echter wordt er in de praktijk met grappling eigenlijk altijd ‘no-gi’ bedoeld. Zonder een pak dus, of andere kleding die je kunt vastpakken.
Grappling wordt meestal beoefend in een korte broek (shorts) en een compressie shirt (BJJ rashguard). Het vastpakken van kleding is daarom ook niet toegestaan.
Er zijn verschillende termen die door elkaar heen gebruikt worden, maar in de praktijk hetzelfde betekenen: grappling, submission grappling, submission wrestling en no-gi. Grappling wordt vaak ook wel no gi bjj genoemd.
Wil jij grappling beoefenen in Nederland? Bekijk hier een lijst van alle sportscholen.
Het belangrijkste verschil tussen submission grappling en brazilian jiu-jitsu is dat BJJ met judopak (BJJ gi) wordt beoefend. Submission grappling daarentegen, wordt zonder pak beoefend. Kleding vastpakken is dus ook niet toegestaan.
BJJ wordt echter ook zonder pak getraind (no-gi brazilian jiu-jitsu). Hierdoor worden de termen nog wel eens door elkaar heen gebruikt. No-gi brazilian jiu-jitsu wordt gezien als submission grappling.
Worstelen is de oudste olympische sport en er zijn twee hoofdvormen die bestaan. Dit zijn vrije stijl en grieks-romeins worstelen. Het doel bij worstelen is de tegenstander naar de grond te werpen of neer te halen, om vervolgens iemand op zijn schouderbladen vast te pinnen (vasthouden).
Submissions zoals verwurgingen, arm- en beenklemmen zijn niet toegestaan tijdens worstelen. Het grootste verschil tussen grappling en worstelen is dus dat er bij grappling wel worsteltechnieken zijn toegestaan, maar andersom niet.
Grappling wordt veel gebruikt in het moderne MMA. Er bestaat tegenwoordig geen professionele MMA-vechter meer die geen grappling skills heeft. Zo hebben vele UFC-kampioenen een achtergrond in worstelen of brazilian jiu-jitsu. Bekende MMA-vechters die bekend stonden om hun grappling vaardigheden zijn Khabib Nurmagomedov, George St.-Pierre, Demian Maia, Ben Askren, Daniel Cormier en nog vele anderen.
Tijdens grappling training wordt er geen pak gedragen, en dus ook geen band. Nu zijn er wel een aantal grappling-stijlen die zich specialiseren in no-gi training. Bij deze stijlen wordt een vergelijkbaar gradatiesysteem als dat van BJJ gebruikt. Ook worden dezelfde kleuren gebruikt (wit, blauw, paars, bruin en zwart). Twee voorbeelden hiervan zijn luta livre (grappling stijl uit Brazilië) en 10th planet jiu-jitsu (grappling stijl uit de VS)
Luta Livre is een grappling-stijl uit Brazilië waarbij er naast submissions, ook veel gefocust wordt op worsteltechnieken. 10th planet jiu-jitsu is een no-gi jiu-jitsu stijl die ontwikkeld is door Eddie Bravo. Eddie heeft een zwarte band in BJJ en ontwikkelde zijn eigen stijl door de gi uit te trekken.
In Nederland kun je 10th planet jiu-jitsu beoefenen in Amsterdam.
Tegenwoordig zijn er verschillende grappling competities, met ieder haar eigen regels en puntentelling. De twee grootste toernooien die worden gezien als de ‘wereldkampioenschappen grappling’ zijn ADCC en IBJJF. We bespreken deze hieronder.
Abu Dhabi Combat Club (ADCC) wordt door de meeste BJJ en grappling beoefenaren gezien als de ‘olympics of grappling’. Dit is een evenement dat om het jaar georganiseerd wordt. De beste grapplers vanuit de hele wereld nemen het hier tegen elkaar op. ADCC maakt gebruikt van een regel setting waarbij zowel worstel- en BJJ-technieken beloond worden met punten.
ADCC wordt gezien als een soort van wereldkampioenschap in grappling. Om deel te nemen aan de ADCC World Championships moet je eerst de regionale kwalificaties winnen (of een uitnodiging krijgen). Als Nederland kun je meedoen aan de Europese kwalificaties. Deze vindt meestal plaats in Poznan, Polen. Voor elke ADCC zijn er twee regionale kwalificaties.
Naast de ADCC World Championships, wordt de World IBJJF Jiu-Jitsu No-Gi Championships als tweede grootste internationale wedstrijd gezien. De IBJJF-regels verschillen zich met die van ADCC in de puntentelling, toegestane technieken en meer.
Om deel te nemen aan de IBJJF World Championships is een lidmaatschap bij de IBJJF een vereiste. Dit is alleen voor mensen die staan ingeschreven bij een erkend team.
Het beoefenen van grappling brengt net als ieder andere sport een risico op blessures met zich mee. Dit betekent echter niet dat het een gevaarlijke sport is. Het is belangrijk dat er op een veilige manier getraind wordt. Probeer altijd op tijd af te kloppen op submissions. Heb je twijfels over het gevaar van en bepaalde techniek, positie of situatie? Vraag het je trainer.
BJJ wordt met een judopak getraind, terwijl grappling zonder beoefend wordt. Bij BJJ kun je dus gebruik maken van het pak bij technieken, terwijl je bij grappling dit niet kunt doen.
Wat is het verschil tussen submission wrestling en submission grappling?
No-gi BJJ is een vorm van grappling.
Ja, bij veel grappling scholen wordt het BJJ-bandensysteem gebruikt.
Ja, jiu-jitsu is een vorm van submission grappling.
© 2024 Alle rechten voorbehouden – Onderdeel van Vechtsport-Nederland.nl