Wat is sambo? (Sambo vs BJJ)

Sambo, een unieke Russische vechtsport, staat misschien niet zo vaak in de spotlights als sommige andere vechtsporten, maar het heeft zeker zijn eigen bijzondere karakter en geschiedenis. In dit artikel gaan we verkennen wat sambo precies is, waar het vandaan komt en wat het onderscheidt als een interessante vechtsport. Ook bespreken we het verschil met Braziliaans jiu-jitsu (BJJ).

Hoe is het ontstaan?

Sambo is een vechtsport die zijn oorsprong vindt in de Sovjet-Unie, waar het in de vroege 20e eeuw werd ontwikkeld. De naam ‘Sambo’ komt van de Russische woorden: SAMozashchita Bez Oruzhiya, wat zich vertaalt naar: zelfverdediging zonder wapens. Deze vechtsport combineert invloeden van traditionele Russische vechtkunsten en elementen van het Japanse judo.

Waaruit bestaat sambo?

Net als bij elke andere gevechtssport wordt er ook bij sambo de nadruk gelegd op een aantal technieken. Deze zijn als volgt:

Worpen/neerhalen: Sambo legt een sterke nadruk op worpen en takedowns, waarbij beoefenaars leren hoe ze hun tegenstanders effectief op de grond kunnen werpen.
Grondvechten: Na het succesvol neerhalen, gaat sambo verder met grondwerk, waarbij deelnemers leren om controle te behouden en verschillende technieken op de grond toe te passen. Dit is vergelijkbaar met BJJ.

Sambo kleding

Net als bij judo en Braziliaans jiu-jitsu, dragen sambo-beoefenaars specifieke kleding tijdens trainingen en wedstrijden. Dit omvat een jas, broek en een gekleurde gordel die het niveau van de beoefenaar aangeeft. Bij sambo wordt er een korte broek gedragen in plaats van een lange broek zoals bij judo en BJJ.

Combat sambo

Naast de grappling vorm is er ook combat sambo, een variant van sambo die gericht is op realistische zelfverdediging en militaire toepassingen. Het omvat naast worsteltechnieken ook stoten, trappen en andere vormen van stand-up gevecht. Het is vergelijkbaar met MMA (Mixed martial arts).

Sambo vs BJJ: wat zijn de verschillen?

Het is goed om te weten dat er naast de overeenkomsten tussen sambo en BJJ, er ook verschillen zijn. Die zorgen voor de unieke eigenschappen en kansen die sambo aan haar beoefenaars biedt.

Oorsprong: Sambo is ontstaan in de Sovjet-Unie, met invloeden van traditionele Russische vechtkunsten en judo. Terwijl BJJ zijn wortels heeft in Japanse jiu-jitsu en Judo, en vervolgens ontwikkeld is in Brazilië.

Grondwerk: Sambo combineert snelle worpen met effectief grondwerk, inclusief klemmen en wurgingen. BJJ richt zich voornamelijk op grondwerk en submissie technieken, met een nadruk op positionele controle en het verkrijgen van dominantie op de grond.

Combat sambo: Sambo heeft een specifieke combat-variant die ook stoten, trappen en zelfverdedigingstechnieken omvat. BJJ heeft geen specifieke combat-variant en is vooral gericht op sportieve competitie en/of zelfverdediging.

Wat maakt Sambo zo bijzonder?

Veelzijdigheid: Sambo onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid. Het omvat worpen, grondwerk en in het geval van combat sambo, ook boks- en kickbokstechnieken.

Zelfverdediging: Combat sambo benadrukt realistische zelfverdediging, waardoor beoefenaars leren omgaan met verschillende situaties, zowel staand als op de grond.

Snelheid en techniek: De snelheid van de worpen en de technische aspecten van sambo maken het tot een dynamische vechtsport die zowel kracht als behendigheid benut.

Wat maakt Sambo zo bijzonder?

Of je nu een vechtsport beoefenaar bent die op zoek is naar iets nieuws of gewoon geïnteresseerd bent in verschillende vechtsporten, sambo biedt een boeiende reis. De veelzijdigheid, de nadruk op zelfverdediging en de combinatie van worpen en grondwerk maken het tot een unieke en waardevolle toevoeging aan de wereld van vechtsporten. Dus, als je je afvraagt wat sambo is, overweeg dan deze fascinerende Russische vechtsport te verkennen en ontdek zelf de rijke traditie en effectiviteit ervan.

Inhoudsopgave

Nieuwe blogs