BJJ rashguards (Compressieshirts voor Brazilian jiu-jitsu)

Laatst bijgewerkt: 23 november 2023

Een rashguard is een strak zittend kledingstuk, vergelijkbaar met een compressieshirt, ontworpen om de huid te beschermen tegen wrijving en irritatie tijdens het sporten. Rashguards worden vaak gemaakt van elastisch materiaal zoals lycra of spandex en zijn ontworpen om nauw aan te sluiten op het lichaam. Een rashguard wordt vaak tijdens een BJJ of grappling training gedragen. Hieronder bespreken we waarom!

short sleeve rashguard

Waarom een rashguard dragen?

Bescherming tegen schaafwonden en huidinfecties: Tijdens BJJ en grappling komt veel fysiek contact voor. Rashguards verminderen de wrijving tussen de huid van de beoefenaars, waardoor de kans op schaafwonden en huidinfecties wordt geminimaliseerd. 

Regulatie van lichaamstemperatuur: Rashguards helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door zweet af te voeren en het lichaam koel te houden. Dit is vooral belangrijk tijdens intense trainingssessies.

Flexibiliteit en bewegingsvrijheid: Het elastische materiaal van rashguards biedt maximale bewegingsvrijheid, essentieel voor de vele technieken en bewegingen in BJJ. In tegenstelling tot een regulier t-shirt komen hier nog wel eens ledematen tussen vast zitten, met een strak compressieshirt (rashguard) gebeurt dit niet.

Voordelen van BJJ rashguards

Hygiëne: Rashguards verminderen de directe huid-op-huid contact, wat de verspreiding van bacteriën en infecties minimaliseert. Denk aan huidaandoeningen zoals ringworm en staph-infecties. Een long sleeve rashguard (lange mouwen) beschermt je hier het beste tegen.

Comfort: Het strakke, elastische ontwerp van rashguards zorgt voor comfort en belemmert de beweging niet, wat essentieel is voor BJJ-beoefenaars. Denk bijvoorbeeld aan tenen of vingers van een tegenstander die in een normaal t-shirt wel vast kunnen komen, bij een rashguard niet.

Duurzaamheid van het materiaal: Rashguards zijn doorgaans gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen de slijtage die gepaard gaat met intensieve trainingssessies.

longsleeve rashguard
Long sleeve rashguard

Ranked rashguards

Bij sommige BJJ-wedstrijden is het dragen van een ranked rashguard verplicht. Een voorbeeld hiervan is de IBJJF. Een ranked rashguard toont aan welke kleur band (rank) je hebt. Deze rashguards zijn vaak voorzien van kleuren en symbolen die corresponderen met de bereikte graad. Het is niet alleen een symbool van ervaring en vaardigheid, maar het draagt ook bij aan de visuele identiteit van de BJJ-beoefenaar op de mat. Het beschikken over een ranked rashguard is dan ook een must voor een fanatieke no gi BJJ competitor.

ranked gashguards
Ranked rashguards

Populaire merken

Hayabusa:

  • Bekend om hun duurzame en hoogwaardige rashguards.
  • Innovatieve ontwerpen en technologieën voor maximaal comfort en prestaties.

Venum:

  • Een wereldwijd erkend merk met een breed scala aan stijlvolle rashguards.
  • Combineert modieuze ontwerpen met functionele materialen.

Tatami Fightwear:

  • Gericht op zowel stijl als functionaliteit.
  • Vaak bekend om samenwerkingen met bekende BJJ-atleten.

RVCA:

  • Biedt rashguards met een meer casual en straatwaardige uitstraling.
  • Bekend om artistieke ontwerpen en samenwerkingen met kunstenaars.

Scramble:

  • Richt zich op hoogwaardige materialen en unieke ontwerpen.
  • Rashguards met thema’s die de BJJ-cultuur weerspiegelen.
tatami rashguard
Tatami rashguard

Vragen over rashguards

Rashguards bieden bescherming tegen schaafwonden, verminderen de kans op huidinfecties, reguleren de lichaamstemperatuur en bieden comfort en flexibiliteit tijdens BJJ-trainingen.

In sommige BJJ-wedstrijden is het dragen van een rashguard verplicht. Dit beleid is gericht op het waarborgen van de hygiëne en het handhaven van een uniforme uitstraling op de mat, of het aantonen van je kleur band.

Ja, veel BJJ-beoefenaars dragen rashguards onder hun gi. Het biedt extra bescherming, absorbeert zweet en voorkomt schuring.

Conclusie

Rashguards vervullen een belangrijke rol in de wereld van Braziliaanse Jiu-Jitsu, niet alleen als beschermende kleding, maar ook als symbool van ranking. Ze bieden niet alleen fysieke voordelen, zoals bescherming tegen schaafwonden en regeling van de lichaamstemperatuur, maar dragen ook bij aan de uniformiteit en gemeenschapszin binnen de BJJ-wereld. Of je nu een beginner bent die net begint met BJJ of een ervaren beoefenaar op zoek naar geavanceerde uitrusting, een rashguard is een onmisbaar onderdeel van je uitrusting. 

Gerelateerd: Lees hier ons artikel over BJJ gear.