BJJ Banden – Brazilian jiu jitsu belts

Laatst bijgewerkt: 27 september 2023

In tegenstelling tot veel andere vechtsporten is het BJJ bandensysteem een stuk strenger. Het behalen van een zwarte band kan wel 10-12 jaar duren. Er zijn niet veel banden in brazilian jiu-jitsu, dus je zult veel tijd besteden per band. Hieronder lees je hoe het bandensysteem van BJJ in elkaar zit en waar je je eerste BJJ Band kunt kopen!

bjj belts

BJJ banden volgorde

Brazilian jiu-jitsu heeft een bandensysteem dat bestaat uit vijf banden: wit, blauw, paars, bruin en zwart. Gemiddeld besteed je 2-3 jaar per band om tot de volgende gepromoot te worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel en hoe serieus je traint en kan dus ook hiervan afwijken. Naast de banden kun je ook nog strepen krijgen op je band om je progressie bij te houden. Per band kun je maximaal 4 strepen krijgen. Aan de hand van de strepen kun je dus ook zien of iemand een beginner is in de kleur band of al wat gevorderd.

Wat betekent elke kleur band precies? Lees het hieronder!

witte band bjj

Witte band

De witte band is de beginperiode van je BJJ-journey. Zie dit als een periode om de sport te leren kennen, de basisposities, de basistechnieken en hoe jezelf leert beheersen op de mat. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het begin, voor zowel jezelf als je trainingspartner. In deze periode leer je de fundamentals van BJJ.

blauwe band

Blauwe band

De blauwe band is nog steeds een beginperiode, echter heb je nu al een kleine basis gelegd. Als blauwe bander heb je een basiskennis aan verschillende technieken, maar zul je nog geen specialiteiten hebben. Probeer in deze periode je horizon wat te verbreiden en verschillende onderdelen van de sport goed te begrijpen.

paarse band bjj

Paarse band

Als paarse bander zul je een sterke basis hebben en al een bepaalde voorkeur hebben aan bepaalde technieken of stijlen. Je zult ook al een stuk vloeiender kunnen bewegen op de mat en technieken met meer efficiëntie uitvoeren. In deze periode is het tijd om je te gaan specialiseren in een aantal technieken en deze eigen te maken.

bruine band bjj

Bruine band

Als bruine bander klop je aan de deur voor een zwarte band. Dit betekent dat je een grote hoeveelheid aan kennis moet hebben in alle posities en technieken. Blijf je specialiseren, maar verdiep je ook in het defensieve aspect van de sport.

zwarte band bjj

Zwarte band

Het bereiken van de zwarte band is voor velen een groot doel, echter betekent dit zeker niet dat je uitgeleerd bent! Vele zullen zeggen dat het pas begint bij het behalen van de zwarte band. Het mooie aan BJJ is dat je nooit uitgeleerd raakt en er altijd nieuwe ontwikkelingen zijn. Uiteindelijk blijft het maar een gordel die je BJJ Gi (pak) bij elkaar houdt.

BJJ banden voor kinderen

Voor kinderen tot en met 16 jaar geldt er een ander bandensysteem. Kinderen beginnen ook met een witte band, maar hebben een aantal andere kleur banden voordat ze een blauwe band (vanaf 16 jaar) kunnen krijgen.

Vergeleken met het systeem voor volwassenen maakt het BJJ banden systeem voor kinderen snellere promoties tussen de banden mogelijk. Ook heeft het kindersysteem meer banden. De banden zijn als volgt (op volgorde): wit, grijs/wit, grijs, grijs/zwart, geel/wit, geel, geel/zwart, oranje/wit, oranje, oranje/zwart, groen/wit, groen, groen/zwart.

bjj banden kinderen

No gi BJJ belts

Tegenwoordig zijn er ook veel sportscholen waar alleen zonder gi getraind wordt. Ook in deze grappling gyms wordt er vaak gebruik gemaakt van BJJ belts om de niveau’s bij te houden. Deze worden echter niet gedragen tijdens training. Wel wordt er gebruik gemaakt van ranked rashguards (shirt die de kleur band aangeeft).

ranked gashguards

Veelgestelde vragen over banden in BJJ

In BJJ heb je de volgende banden (op volgorde):

  1. Wit
  2. Blauw
  3. Paars
  4. Bruin
  5. Zwart

Voor kinderen (tot 16) zijn er de volgende banden (op volgorde):

  1. Wit
  2. Grijs
  3. Geel
  4. Oranje
  5. Groen

De hoogste kleur band die je kunt behalen in BJJ is de zwarte band.

Voor een blauwe band in BJJ train je gemiddeld 1-3 jaar.

Voor een zwarte band in BJJ train je gemiddeld 5-10 jaar.

Gebruik je lichaamslengte voor het berekenen van de maat band die je nodig hebt. Ga uit van je lengte en tel hier 100 cm bij op. Voor BJJ Belts zijn de maten vaak gekoppeld aan de maat van de BJJ Gi die je hebt. Heb je een A2 pak? Kies dan ook voor een A2 belt.