Laatst bijgewerkt: 20 november 2022

In dit artikel bespreken we de sportkleding die gedragen wordt tijdens een Braziliaans jiu-jitsu of grappling training. We bespreken het pak dat tijdens training gedragen wordt (BJJ gi) en wat voor soort BJJ pakken er zijn. Hiernaast bespreken we verschillende no gi grappling gear zoals grappling shorts, rashguards en spats.

Brazilian jiu-jitsu gi

Het pak dat tijdens BJJ-trainingen gedragen wordt bestaat uit een lange broek en jas inclusief een band, en lijkt op een judopak. Het pak wordt ook wel een BJJ gi genoemd. Gi is een afkorting van ‘judogi’ (Japans). Een BJJ gi verschilt overigens qua materiaal van een judopak. Een ander woord dat gebruikt wordt voor gi is een kimono.

verwurging met bjj gi

De gi is een belangrijk onderdeel van de sport en kan gebruikt worden om je tegenstander te controleren, te verwurgen en nog veel meer. Ook kun je de band vastpakken en gebruiken om je tegenstander te controleren. Zo zijn er verschillende ‘grips’ (vastpakkingen) waarvan je gebruik van kan maken tijdens het beoefenen van de sport.

Jiu jitsu gi’s zijn meestal verkrijgbaar in het wit (standaard), blauw en zwart. Hiernaast zijn er ook er ook nog vele alternatieve kleuren waarin gi’s verkrijgbaar in zijn. Bij sommige sportscholen is het verplicht om een witte gi te dragen. Dit wordt als traditioneel gezien. Andere sportscholen zijn hier een stuk vrijer in, en hier kun je dragen wat je wilt.

Onder een jiu jitsu gi wordt vaak een t-shirt of een rashguard gedragen. Dit wordt gedaan vanwege hygiënische redenen en om een bloot bovenlichaam te vermijden. Bij bepaalde wedstrijden (IBJJF bijvoorbeeld) is het overigens voor mannen verboden om een shirt of rashguard onder de gi te dragen.

braziliaans jiu jitsu gi

Verschillende soorten gi’s

Er bestaan verschillende soorten BJJ gi’s, we lichten er hier een aantal toe.

Training gi

Een training gi is een BJJ pak die speciaal ontworpen is voor dagelijkse trainingen. Dit zijn de gi’s die vaak een stuk duurzamer zijn, langer mee gaan en tegen een stootje kunnen. Deze gi’s zijn dus ontworpen om dag in, dag uit in te kunnen trainen.

Competitie gi

Een competitie gi is een BJJ pak die speciaal ontworpen is voor wedstrijden. Deze gi’s zijn vaak wat minder duurzaam en draag je alleen tijdens wedstrijden. Ze zijn vaak wat lichter (handig als je een bepaald gewicht moet behalen) en zijn niet bedoelt om dagelijks in te trainen.

Travel/lichtgewicht giglobetrotter travel gi

Een travel of lichgewicht gi is een BJJ pak die speciaal ontworpen is om mee te reizen. Deze gi’s zijn licht en dun, en nemen weinig ruimte in om mee op reis te nemen. Ook drogen ze vaak sneller op.

BJJ gi maattabel

Een gemiddelde maattabel voor BJJ gi’s ziet er als volgt uit:

Maat Lengte (cm) Gewicht (kg)
A0 162-170 60-65
A1 170-175 65-72
A1L 180-183 65-72
A2 172-183 72-82
A2L 180-188 72-82
A3 185-190 82-95
A3L 190-193 82-95
A4 185-193 95-120

Natuurlijk kan dit wel variëren per merk. Bekijk dus voordat je een gi koopt altijd de maattabel van het merk zelf.

No gi grappling gear

Tijdens een grappling of no gi training draagt men meestal grappling shorts (korte broek) en een ‘rashguard’ (compressieshirt). Soms worden er onder de shorts nog ‘spats’ (lange compressiebroek) gedragen ter comfort en het voorkomen van ‘mat burns’ (schaafwonden van de mat). Hieronder beschrijven we de verschillende no gi grappling gear.

Grappling shorts / BJJ shorts

grappling shortsGrappling shorts of BJJ shorts zijn korte trainingsbroeken die special ontworpen zijn om grappling te beoefenen. Ze vangen veel zweet op en bevatten geen broekzakken (waar bijvoorbeeld andermans tenen in vast kunnen gaan zitten). Ook kunnen ze tegen een stootje en scheuren ze niet snel kapot.

Spats/tights/leggings

jiu jitsu spatsSpats zijn lange compressiebroeken die vaak onder grappling shorts worden gedragen. Spats voorkomen bijvoorbeeld mat burns op je knieën en zorgen voor comfort tijdens het trainen. Ook voorkomt het huid-op-huid contact en is het hygiënisch om spats te dragen.

Short sleeve rashguard

short sleeve rashguard

Een short sleeve rashguard is een compressie shirt met korte mouwen. Perfect om in te trainen wanneer het wat warmer is. Een klein nadeel van een short sleeve rashguard is dat je elleboog niet beschermd is tegen mat burns.

longsleeve rashguard

Longe sleeve rashguard

Een long sleeve rashguard is een compressie shirt met lange mouwen. Perfect om in te trainen wanneer het wat kouder is. Een voordeel van een long sleeve rashguard is dat je elleboog beschermd wordt tegenover mat burns. Ook is er wat minder huid-op-huid contact omdat je gehele arm bedekt is.

BJJ gi & grappling gear kopen

Je kunt bij verschillende webshops in Nederland BJJ en grappling gear kopen. Voorbeelden hiervan zijn: